Suomeksi Eesti keeles English
tausta

Synkkä Syysunelma


Synkkä Syysunelma, minkä vanhempi polvi muistaa myös nimellä Mammuttimarssi, on reipashenkinen seikkailukilpailu, mikä koostuu vähintäänkin lievää suunnistaitoa vaativasta jotoksesta ja todennäköisesti matkan varrella olevista pikku tehtävistä.

Vuoden 2020 Synkkä Syysunelma

Tämän vuoden motto on SOME-vapaa Syysunelma. Kaikki tiedotus siis PePortaalin ja lähinnä tämän sivun kautta.

Tähän mennessä tapahtunutta:

-Johtotroikka valittu ja nimetty.
-Ratamestaruus valittu (ja nakitettu)
-Päivämäärä päätetty: 23 - 25.10.2020
-Kilpailukeskus valittu ja varattu
-Johtotroikka julkistettu
-Kilpailukeskus julkistettu

Pysy taajuudella...


Kilpailukeskus julkistettu 08.06.2020

Ohessa kartta tämän vuoden kilpailukeskukseen. Lähempänä kilpailua saatamme antaa tarkempia ohjeita.

Vuoden 2020 kilpailukeskus

Ratamestaruus julkistettu 13.04.2020

Ratamestareina toimivat Huhmarin Peura ja Palojärven Tasuri. Hic.
Tiettävästi johtotroikassa häärii kolmaskin pyörä...Synkkä Syysunelman filosofinen tausta

Synkkä Syysunelma jäljittelee armeijan erikoisjoukkojen harjoitusta, joka jäljittelee kommandoryhmän tehtävää vihollislinjojen takana. Vrt kaukopartiomiehet. Tässä kyseisessä kuvitellussa tilanteessa ei pystytä lentokoneella/helikopterilla heittämään kohdealueelle huoltopakkauksia, vaan ne on kannettava alusta asti mukana. Jos matkan varrella tulee vastaan sopivia resursseja, niitä voi käyttää. Kuitenkin: Ne paikalliset resurssit/palvelut ei tule vastaan ellei niitä osaa etsiä, ja sitä varten pitää ennen tehtävää suorittaa tiedustelua, ja suunnitella matka niin että pystyy noita paikallisia palveluja käyttämään. Synkkä Syysunelmassa reittipisteet annetaan etukäteen, jokaisella on viikko aikaa hankkia tietoa kohdealueesta. Siis tarkoitus ei ole lähtökohtaisesti kuljettaa suurta määrää ruokaa/juomaa, tai kulkea nälkäisenä ja janoisena.

Tämä sama filosofia perustelee sen miksi sarjaa ei saa vaihtaa kesken matkan. Osallistujan tulee valita sellainen tehtävä -"mission"- että hyvin valmistautumalla siitä myös selviää. Jos ei selviä niin se on "mission failed". Oman suorituskyvyn arviointi, valmistautuminen ja varustautuminen vs. haaste: Tulos arvioidaan asteikolla onnistunut/epäonnistunut.

Nykyaikaiseen epäsymmetriseen hybridisodankäyntiin kuuluu olennaisena osana myös informaatiosota kaikkine muotoineen. Kun ensin käydään rytistelemässä vieraiden mailla, sen jälkeen on vielä saavutettava paikallisten suosio, 'hearts & minds', jotta alue jäisi valloittajille myötämieliseksi. Näin myös Synkkä Syysunelmassa: Kilpailun tuotot lahjoitetaan kohdealueen lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Tyypillisesti lahjoitetaan erilaisia urheiluvälineitä, joilla saadaan pidettyä lapset poissa sekä kadulta että kotoa pleikkarin äärestä. Reippailevista nuorista kasvaa virkeitä aikuisia sankareita.

Paikallisen median haltuunotto on myös Synkkä Syysunelman agendalla. Kerromme mieltä nostattavia ja sääliä herättäviä tarinoita vapaaehtoisista taistelijoista jotka luopuvat kodin lämmöstä, ja lähtevät kylmään lokakuun yöhön riutumaan, vain viedäkseen korven lapsille PePon ilosanomaa

Synkkä Syysunelma ja Sodankäynnin taito

Sunzin lekendaarinen teos "Sodankäynnin taito", tuo sodankäynnin ja johtamisen klassiko joka kirjoitettiin yli 2400 vuotta sitten Kiinassa, on omiaan juuri Synkkä Syysunelman stratekiaoppaaksi (toinen vaihtoehto on Sudenpentujen Käsikirja). Sunzin oppien turvinhan Haltikin valloitettiin.

Sodankäynnin taidon yhdeksäs luku "Marssi" auttaa oiwasti perusstratekian hahmottamisessa, sulussa sovellusesimerkkejä vuoden 2012 Synkkä Syysunelmasta:

-Ylitä vuoristot laaksoja noudattaen. Kun näet vehmaan maaston, ota asemat ylängöiltä (Re: X-factor), taistele alaspäin, älä nouse taistelemaan ylöspäin. Näin asemoidaan armeija vuoristoissa.

-Kun vesistöjä on ylitetty, on välttämätöntä ottaa niihin etäisyyttä. (Re: Uintirasti)

-Ylitä suolarämeet kiireesti äläkä jää niille viivyttelemään. (Re: voitaneen yleistää kaikkiin rämeisiin, mitä matkalta löytyy)

-Jos korkeaan heinään on asetettu paljon esteitä, tarkoitus on johtaa harhaan. (Re: perhanan rastimestari/mestarinna)


Myös seuraavista luvuista "Maaston muoto" ja "Yhdeksän Maastoa" löytyy Synkkä Syysunelmajoille hyödyllisiä oppeja:

-Maasto voi olla helppopääsyinen, vaikeakulkuinen, torjuva, ahdas, jyrkkä tai etäinen. (Re: tähän kategoriaan uppoo about kaikki MM:n rastit)

-Kevyt maasto on maasto, missä on tunkeuduttava vihollisalueelle vain lyhyen matkaa. (Re: ne muutamat tien vieressä olleet rastit)

-Saavutettava maasto on maasto, minne minä voin edetä ja vihollinen voi saapua. (Re: saunapalju)

-Raskas maasto on maasto, missä on tunkeuduttava syvälle vihollisalueelle ja selän taakse jää lukuisia linnoitettuja kaupunkeja ja kyliä. (Re: Vihdin keskusta ja Birgitan linnan rauniot)

-Kun ryöstellään rikasta maaseutua, on armeijalla tarpeeksi syötävää. (Re: 24h ABC ja nakkikiskan ulkopuolinen huolto)

 

Suunnittelu ja toteutus: Lintukylän Kurko, Tampereen Ilves ja Suinulan Teräsmies