Suomeksi Eesti keeles English
tausta

Synkkä Syysunelma


Synkkä Syysunelma, minkä vanhempi polvi muistaa myös nimellä Mammuttimarssi, on reipashenkinen seikkailukilpailu, mikä koostuu vähintäänkin lievää suunnistustaitoa vaativasta jotoksesta ja mahdollisesti matkan varrella tai matkan jälkeen olevista pikku tehtävistä.

English synopsis


ILMOITTAUTUMINEN UMPEUTUNUT. GPS-toimittajan ähellyksen ansiosta willejäkin kortteja on vielä jaossa kaksi. Willeittä korteittakin olemassaoleviin joukkueisiin on mahdollista lisätä jäseniä.
ERÄJAKO / STARTING TIMES

GPS-seuranta löytyy osoitteesta Synkkis 2020
Rastin 2 (100 km) / 3 (150 km) määre on muuttunut: uusi kuvaus on "puukasa - Woodpile" (aiempi "kierrätyspiste - Recycling Point"), koordinaatit ennallaan.

Vuoden 2020 Synkkä Syysunelma

30.10 - 01.11.2020

Tämän vuoden motto on SOME-vapaa Syysunelma. Kaikki tiedotus siis PePortaalin ja lähinnä tämän sivun kautta.

Kilpailu alkaa perjantai-ehtoolla klo 19:00. Korona-viirus kiihdyttää kuin Raimo Vilén, joten lähtö tehdään porrastetusti välillä klo 19:00 - 21:00 (toivotaan että klo 19:00 on jo tarpeeksi pimeää...). Tarkempi "eräjako" ilmoittautumisen päätyttyä 25.10.2020. Jos joukkueella on perusteltu toive (á la tulee kaukaa), niin toivomuksia lähtöajasta voi esittää. Kuten aina: seuraa PePortaalia!
Kilpailukeskuksessa asioidessa vahva suositus kasvomaskin käytöstä.

Ratamestarien tavoitteena on ollut, että kaikki osaisivat metsään ja suurin osa takaisinkin ja ehkä jopa ihan Kansalaisen Karttapaikan kartoilla (ainakin sinne metsään...). Suunnistustaidosta ei kuitenkaan haittaa.
Kun tulette maaliin, niin elkää huoliko: ette ole vielä maalissa. Lopussa odottaa pieni orientoitumista vaativa tehtävä, mihin annetaan ohjeet maalissa -tai siis silloin, kun kuvittelette ja ennen kaikkea toivotte olevanne jo maalissa, muttette olekaan.
Aikaraja: 24 tuntia muuten paitsi 150T -sarjassa, missä 30 tuntia. Aikaraja siihen, kun luulette olevanne maalissa; pikku lopputehtävän suoritus (joka saattaa jonkun hetken kestää...) mahdollista jatkoajalla.

Radat

Rastipisteet / Checkpoints (Excel 97-2003 format)
Rastipisteet / Checkpoints (OpenDocument Spreadsheet format)
Kielletyt hedelmät / Forbidden fruits

Lisätty 22.10.2020:
Ratamestarien kootut ajatukset / Course masters' last words (in Finnish)
Pelastussuunnitelma / Rescue plan (in Finnish)

Nootit:
-Matkat mitattu linnuntietä. Toteuma, suunnistustaidosta ja oikomishalusta riippuen, ennakoitujen matkojen suuruusluokassa...

Pakollist varusteet

-Säänmukainen varustus varautuen myäs keskeytykseen ja usean tunnin odotteluun maastossa.
-Toimiva matkapuhelin, joka pidetään auki koko kilpailun ajan. Huom!: mahdollisen varavirtalähteen tarve.
-Puhelimeen tulee olla talletettuna kilpailunjohtajan ja raatotaksien numerot. Mikäli puhelin on mallia älykäs, tulee siinä olla "112 appi".
-Kompassi ja oma karttamateriaali
-Valaisin (á la otsalamppu). Pyöräilijöillä myös punainen takavalo.
-Heijastinliivi ja/tai heijastimia.
-Riittävä määrä ruokaa ja juomaa.
-Ensiapupakkaus. Huomioithan että Spotify ja First Aid Kit -band ei aivan riitä.
-Avaruushuopa.

Viimeiset päivitykset

Kaikki kilpailevat omalla vastuullaan. Järjestäjillä ei ole vakuutuksia mahdollisten onnettomuuksien varalta.
Kilpailukeskukseen tulee käydä Somerontien kautta (tie nro 280); kulku Nummikulman läpi Hauhulantien kautta on kiellettty. Parkkipaikkoja pitäisi olla riittävästi. Ponnistuksen ParkkiPirkot ohjaavat.
Kisakeskuksessa "tossuparkki" ulko-oven tykönä; so. sisälle ei asiaa ulkojalkineilla. Seksikkäästi sukkasillaan, siis ja por favor.
Kisakeskuksesta löytyy suihku ja sauna, miehille ja naisille erikseen. Juhlallisena tavoitteena on myös lämmittää saunat.
Nukkumismahdollisuuskin on. Jos päätät tulla maaliin samaan aikaan kuin moni muukin, niin makuupussi ja retkipatja tms on hyvä idea (siellä on muutama patja, muttei kovin montaa).
Maalissa odottaa myös cuisinier Suinulap Piginnaanilissuaq:en loihtima keitto-yöpala/aamiainen/lounas/illallinen. Tarjolla myös kasvissellainen.

Ilmoittautuminen avattu 29.09.2020

Ilmoittautumisen kuollut viiva sunnuntai 25.10.2020. Silloin pitää kilpailun johdolla olla tieto osanottajista piste

Näin siis:

Ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla osanottomaksu tilille ja lähettämällä sähkö- tai kirjepostia kilpailun johtajalle:
Os.maksu 60 € per henkilö. Kannattajaseurojen jäsenille 5 € alennus. Jäsenmaksun maksaneille seuran jäsenille 30 € per henkilö; alennus edellyttää seuran edustamista kilpailussa: joukkue "Raisut PuuPäät", "Samba Trail Running Club", "Endurance" tms. ei siis tuota alennusta osanottomaksuun vaikka jäsenmaksu olisikin maksettu.
Tili: FI23 5542 2340 3248 47 (Pekka Ylä-Nikkilä/Peräkylän Ponnistus), viesti "Synkkis 2020".

Lähetä lisäksi sähköpostilla (terasmies@perakylanponnistus.fi) tai perinteisellä postilla (Suinulan Teräsmies, Karhuniityntie 13, 02810 Espoo) (***) seuraavat tiedot:

Sarja: 50T, 100T, 150T (T = tossu) tai 50P, 100P, 150P (P = pyörä) (sarjan numero-osuudesta voi päätellä viitteellisen matkan määrän).
Joukkueen nimi:
Kisaajan nimi/kisaajien nimet:
Puhelin nro/t kisan aikana:
Mahdolliset allergiat ja sairaudet: tähän kohtaan vaan ihan ne oikeat jutut, sillä me kaikki tiedämme että tähän koitokseen ei ihan täyspäiset osallistu.
Joukkueeseen voi lisätä jäseniä alkuperäisen ilmoittautumisen jälkeen edellyttäen, ettei osanottorajoitus ole täyttynyt.
Ilmoittautuneet

Olemme perinteisesti lahjoittaneet merkittävän osan tapahtuman tuotosta jotenkin paikallisesti, esimerkiksi liikuntavälineitä läheiseen päiväkotiin tai kouluun. Tällä linjalla mennään edelleenkin, mutta kohde vielä päättämättä; alustava sinne päin summa 10 € / osanottaja + peruuntumiset.

(***) Teräsmies odottaa innolla käsinkirjoitettuja ilmoittautumiskirjeitä... sellaisella voisi ansaita paikan lähdön ensiriviin...

Osanottorajoitus

Alustavasti 100. Ilmoitamme tällä areenalla, josko täyttyy. Jos menee hilkulle, niin saatamme vähän joustaa...

Osanoton peruminen


Mikäli osanotto peruuntuu vamman tai sairauden -ei kuitenkaan mielenterveydellisen- vuoksi, niin osanoton voi "rullata" seuraavalle vuodelle. Mikäli osanotto peruuntuu muusta syystä, niin lahjoitamme osanottomaksun kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyskohteeseemme.
Mikäli sattuu niin hassusti ettei kilpailua enää järjestetä, niin "rullautuvat" osanottomaksut menevät kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyskohteeseemme.
Mikäli kilpailu peruutetaan (re: á la korona), niin siinä tapauksessa palautamme osanottomaksut; missään muussa tapauksessa rahoja ei palauteta.


Radat julkaistaan perjantaina 16.10.2020. Tarkempaa ajankohtaa ei tiedä edes julkaisija, riippuu mm. tähtien asennosta. Siis joko aamulla, päivällä, illalla taikka yöllä. Kuitenkin ennen kuin kukko lauantai-aamulla laulaa.
Niin jännää notta puota karvasteloo.Tiedotushistoria

Ilmoittautuminen avattu 29.09.2020

Ajankohta siirtynyt viikolla => 30.10 - 01.11.2020

Kilpailu siirtyy viikolla eli uusi ajankohta 30.10 - 01.11.2020. Kilpailukeskuksen varaus päivitetty, samoin GPS-vemputtimien vuokraus sekä kilpailunjohtajan viikonloppuvapaa -muutos siis selko eli MOT. Speksi pysyy muuten samama.

Matkat ja sarjat vahvistettu 13.09.2020

Matkat karkeesti arvioiden 50 km, 100 km ja 150 km. Toisin kuin aiemmin epämääräisesti ennakoitu, niin joka matkalla sekä tossu- että pyöräsarja.

Kilpailukeskuksen kuva-arvoitus avattu 13.09.2020

Aika moni on kuva-arvoituksemme ratkaissutkin. Eli kilpailukeskus on Keräkankareen hiihtomaja osoitteessa Veikontie 86, 03850 Pusula. Kansainvälisen käytännön mukaisesti kilpailukeskus lähistöineen julistetaan harkoituskieltoon tästä päivämäärästä alkaen. Että elkäätten menkö kilpailukeskuksen parkkipaikalle tekemään etunojapunnerruksia!

Kilpailukeskus julkistettu 08.06.2020

Ohessa kartta tämän vuoden kilpailukeskukseen. Lähempänä kilpailua saatamme antaa tarkempia ohjeita.

Vuoden 2020 kilpailukeskus

Ratamestaruus julkistettu 13.04.2020

Ratamestareina toimivat Huhmarin Peura ja Palojärven Tasuri. Hic.
Tiettävästi johtotroikassa häärii kolmaskin pyörä...Synkkä Syysunelman filosofinen tausta

Synkkä Syysunelma jäljittelee armeijan erikoisjoukkojen harjoitusta, joka jäljittelee kommandoryhmän tehtävää vihollislinjojen takana. Vrt kaukopartiomiehet. Tässä kyseisessä kuvitellussa tilanteessa ei pystytä lentokoneella/helikopterilla heittämään kohdealueelle huoltopakkauksia, vaan ne on kannettava alusta asti mukana. Jos matkan varrella tulee vastaan sopivia resursseja, niitä voi käyttää. Kuitenkin: Ne paikalliset resurssit/palvelut ei tule vastaan ellei niitä osaa etsiä, ja sitä varten pitää ennen tehtävää suorittaa tiedustelua, ja suunnitella matka niin että pystyy noita paikallisia palveluja käyttämään. Synkkä Syysunelmassa reittipisteet annetaan etukäteen, jokaisella on viikko aikaa hankkia tietoa kohdealueesta. Siis tarkoitus ei ole lähtökohtaisesti kuljettaa suurta määrää ruokaa/juomaa, tai kulkea nälkäisenä ja janoisena.

Tämä sama filosofia perustelee sen miksi sarjaa ei saa vaihtaa kesken matkan. Osallistujan tulee valita sellainen tehtävä -"mission"- että hyvin valmistautumalla siitä myös selviää. Jos ei selviä niin se on "mission failed". Oman suorituskyvyn arviointi, valmistautuminen ja varustautuminen vs. haaste: Tulos arvioidaan asteikolla onnistunut/epäonnistunut.

Nykyaikaiseen epäsymmetriseen hybridisodankäyntiin kuuluu olennaisena osana myös informaatiosota kaikkine muotoineen. Kun ensin käydään rytistelemässä vieraiden mailla, sen jälkeen on vielä saavutettava paikallisten suosio, 'hearts & minds', jotta alue jäisi valloittajille myötämieliseksi. Näin myös Synkkä Syysunelmassa: Kilpailun tuotot lahjoitetaan kohdealueen lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Tyypillisesti lahjoitetaan erilaisia urheiluvälineitä, joilla saadaan pidettyä lapset poissa sekä kadulta että kotoa pleikkarin äärestä. Reippailevista nuorista kasvaa virkeitä aikuisia sankareita.

Paikallisen median haltuunotto on myös Synkkä Syysunelman agendalla. Kerromme mieltä nostattavia ja sääliä herättäviä tarinoita vapaaehtoisista taistelijoista jotka luopuvat kodin lämmöstä, ja lähtevät kylmään lokakuun yöhön riutumaan, vain viedäkseen korven lapsille PePon ilosanomaa

Synkkä Syysunelma ja Sodankäynnin taito

Sunzin lekendaarinen teos "Sodankäynnin taito", tuo sodankäynnin ja johtamisen klassiko joka kirjoitettiin yli 2400 vuotta sitten Kiinassa, on omiaan juuri Synkkä Syysunelman stratekiaoppaaksi (toinen vaihtoehto on Sudenpentujen Käsikirja). Sunzin oppien turvinhan Haltikin valloitettiin.

Sodankäynnin taidon yhdeksäs luku "Marssi" auttaa oiwasti perusstratekian hahmottamisessa, sulussa sovellusesimerkkejä vuoden 2012 Synkkä Syysunelmasta:

-Ylitä vuoristot laaksoja noudattaen. Kun näet vehmaan maaston, ota asemat ylängöiltä (Re: X-factor), taistele alaspäin, älä nouse taistelemaan ylöspäin. Näin asemoidaan armeija vuoristoissa.

-Kun vesistöjä on ylitetty, on välttämätöntä ottaa niihin etäisyyttä. (Re: Uintirasti)

-Ylitä suolarämeet kiireesti äläkä jää niille viivyttelemään. (Re: voitaneen yleistää kaikkiin rämeisiin, mitä matkalta löytyy)

-Jos korkeaan heinään on asetettu paljon esteitä, tarkoitus on johtaa harhaan. (Re: perhanan rastimestari/mestarinna)


Myös seuraavista luvuista "Maaston muoto" ja "Yhdeksän Maastoa" löytyy Synkkä Syysunelmajoille hyödyllisiä oppeja:

-Maasto voi olla helppopääsyinen, vaikeakulkuinen, torjuva, ahdas, jyrkkä tai etäinen. (Re: tähän kategoriaan uppoo about kaikki MM:n rastit)

-Kevyt maasto on maasto, missä on tunkeuduttava vihollisalueelle vain lyhyen matkaa. (Re: ne muutamat tien vieressä olleet rastit)

-Saavutettava maasto on maasto, minne minä voin edetä ja vihollinen voi saapua. (Re: saunapalju)

-Raskas maasto on maasto, missä on tunkeuduttava syvälle vihollisalueelle ja selän taakse jää lukuisia linnoitettuja kaupunkeja ja kyliä. (Re: Vihdin keskusta ja Birgitan linnan rauniot)

-Kun ryöstellään rikas